Et portrett laget i Illustrator som skal representere fire kjente kunst epoker; Abstrakt Ekspresjonisme, Pop Art, Swiss og Psykedelisk.


Portrettet

Portrett laget i Illustrator
Dette portrettet er laget i Illustrator og er utgangspunktet for de fire portrettene som skulle lages

Abstrakt Ekspresjonisme

De første tiårene etter andre verdenskrig ble dominert av kunstbevegelsen Abstrakt ekspresjonisme, også senere kalt New York School. Det navnet ble gitt fordi det stammer fra New York og var den første kunstbevegelsen som
ga USA internasjonal anerkjennelse innenfor kunstverdenen. Abstrakt ekspresjonisme påvirkes av europeisk ekspresjonisme og surrealisme. Det handler om spontan og automatisk kreativitet, derav ordet ekspresjonisme. Kunsten var veldig  abstrakt  som gjorde at bevegelsen involverte mange forskjellige type kunstnere som likte å uttrykke seg annerledes. Kunstverkene  handlet om kunstnerens indre følelser og underbevisstheten.

Portrett Abstrakt ekspresjonisme
Dette portrettet er inspirert av den kunsteriske epoken som blomstret opp i New York på 1940-tallet

Pop Art

Som en direkte reaksjon på andre verdenskrig utviklet kunstnere en morsom og fargerik eksplosiv kunstform, senere kalt Pop Art. Det var også et svar på Abstrakt ekspresjonisme, som var den ledende kunstformen i USA på den tiden. Mange mener at Pop Art startet i USA, men det startet faktisk i England på 1950-tallet av en gruppe arkitekter og kunstnere. Pop Art, også kalt Populær kunst, var inspirert av masseproduksjon og den forbrukerkulturen som blomstret på den tiden. Underholdningsbransjet som TV og musikk hadde også en stor påvirkning på kunstnerene og designerene på den tiden og resultatet ble fargerike tydelige designs som ble trykket opp i tusenvis og gjort tilgjengelig for alle.

Portrett inspirert av Pop Art
Dette portrettet er inspirert av den ikoniske og velkjente kunstepoken som tok verden med storm

Psykedelisk kunst

Psykedeliske stoffer var sterkt utbredt blant de unge på 1960-tallet og dette
bidro til en massiv endring i populærkulturen;  musikk, klesstil, språk, litteratur og kunst. Disse var de samme menneskene som ble født rett etter slutten av 2. verdenskrig, også kalt «Baby boomers». De sådde tvil rundt regjeringen, materialismen og den konservative kulturens normer. Dette var begynnelsen på hippiene – forkjemperene for kulturell-, seksuell-, sosial- og politisk frihet. Basert på følelsen av å “trip out on drugs” oppstod kunstbevegelsen kalt Psychedelisk kunst. Kunstepoken ble inspirert av Art Nouveaus buede former og planeinspirerte former og brukte intense farger blandet med abstrakt håndtegnet typografi. Dette gjenspeilet seg spesielt i plakatdesign, plateomslag, reklame og typografi.

Portrett inspirert av Psykedelisk
Dette portrettet er inspirert av kunstepoken som oppsto i kjølevannet av den økende rusmiddelbruken

Swiss (Internasjonal stil)

Enkelhet, enkel lesing og objektivitet var grunnleggende ideer blant designerne i Sveits på 1940-tallet. Dette har senere blitt kalt Internasjonal stil eller den Internasjonale stil. Designerene strippet bort all unødig pynt og overdrevne virkemiddler og fokuserte på et rent design som fremmed typografi og lesbarhet. Denne tankegangen hadde størst innvirkning på plakatdesign o.l. men hadde også en stor innvirkning på arkitektur og møbeldesign. Typografien fikk en renessanse hvor designerne utviklet mange nye skrifttyper hvor de fleste av dem blir brukt i dag. Denne bevegelsen ble ledet av Basel School of Design og Zürich School of Art and Crafts. De fokuserte på plakatdesign og kombinering av typografi og fotografering.

Portrett inspirert av Swiss
Dette portrettet er inspirert av den velkjente designbølgen i Europa i etterkrigstiden

(Disse portrettene er laget i forbindelse med studiene)