Ideen var å designe en annonse så overbevisende at det så ut som at den var designet på 1960-tallet. De orginale reklameannonsene fra 1960-årene ville nok aldri sett dagens lys om de skulle blitt publisert i dag med tanke på hvor mange de fornærmer med både sitt budskap og illustrasjonene. Men det er ikke til å komme bort fra at veldig mange av dem var små genistreker som spilte på gamle familieverdier, forholdet mellom mann og kvinne og generelt stemingen i samfunnet.

Bobla som startet det hele

Volkswagen tok en enorm risiko da lanserte den geniale reklamekampanjen for den lille bilen vi kjenner som bobla på det Amerikanske markedet. Det er en kjent sak at i USA så tenker de “bigger the better” og “more is more”. Hvis man tok en kikk på bilene som ble produsert på den tiden så var det stort sett store maskiner som tok mye plass på veien. Volkswagen gikk i motsatt retning da de lanserte bilen sin og oppfordret folk “to think small”. De fremhevet at bilen var liten ved å statuere “And if you rund out of gas, it’s easy to push”. Det var revolusjonerende! Strategien var enkel – ærlighet pakket inn i en god dose humor. Dette ble starten på en ny måte å kommunisere med kunden. Se flere eksempler ved å ta en kikk på denne siden.

Volkswagen Beetle reklame kampanje
Hvorfor hevde at bilen er noe annet en det den egentlig er?
Volkswagens Beetle
En genistrek som revolusjonerte industrien på 1960-tallet

Heineken

1960-tallets riktige ånd er øl, brennevin og røyk. På den tiden var ingen av delene helsefarlig men snarere tvert i mot. Heineken var en veletablert merkevare på den tiden og konkurrerte med Budweiser. I denne perioden var det ikke anerkjent at røyk, alkohol og sukker er farlig for helsen og det var heller ikke restriksjoner i forhold til hva man kunne ha i reklamene. Alle de store aktørene lagde treffsikre reklamekampanjer som spilte på maskulinitet, familieverdier, lykke, karrieremessig suksess og hell i kjærlighet. Kort fortalt – kjøpte man ikke disse produktene ville man ikke oppnå noen av disse tingene i livet.

Designet

Illustrasjonen er laget i Illustrator med Heinekens egen font som de fikk designet i 2000 av designeren Earik Wiersma. Fotografiet er privat og redigert i Photoshop. Alle designelementene er satt sammen i InDesign.

Det er produsert to forslag av designet. Den første er en lysere variant som passer godt som annonse i aviser og magasiner fordi den inneholder litt tekst. Dette er mest gunstig i medier hvor folk allerede er i lesemodus. Det andre forslaget er mørkere hvor slagordet er i fokus. Denne egner seg som plakat i en større skala for å fange oppmerksomheten til travle kjøpere.

Heineken flaske

Illustrasjon av Heineken flaske
Flasken er en vektorisert illustrasjon laget i Illustrator

Plakatdesign forslag nr. 1

1960-tallet inspirert Heineken plakat
Denne plakaten er en lysere variant av designet

Plakatdesign forslag nr. 2

Heineken plakatdesign
Dette er en mørkere variant av Heineken plakaten

Vil du se noen eksempler på plakatdesign fra 1960-tallet? Besøk bloggen nedenfor og la deg inspirere!

(Dette er designet i forbindelse med studiene)