Konseptet går ut på å skape tre forskjellige bokomslag basert på 3 kjente design epoker. Disse relaterer til hverandre ved hjelp av at noen designelementer vil være veldig like. Boken vil bli lansert med alle de tre designene slik at kunden kan velge mellom dem før de kjøper. Dette gjør kjøpsopplevelsen mer intressant og morsom som for eksempel å velge mellom forskjellige farger når man kjøper en klesplagg.


Moby Dick

Romanen ble skrevet av Herman Melville og publisert i 1851. Det er en veldig gammel bok som er blitt lest i over 150 år allerede. Den handler om en kaptein som er besatt av å fange en spermhval som tok benet hans flere år tidligere. Han kaller hvalen Moby Dick. Hvalen er ettertraktet fordi den alltid unslipper og underveis på sjøreisen møter de på flere skip som har blitt skadet av hvalen.

Å designe et bokomslag for en så berømt bok er både utfordrende og
et enkelt valg på det samme tid. Moby Dick er en historie som er veldig godt kjent men det resulterer også i at mengden av design er enorm. På en annen side så er det en bok som er lett for folk til å gjenkjenne. Et bokomslag skal være enkelt å forstå. Den gamle sitet «du burde ikke dømme boken etter omslaget» er feil i denne settingen. Det er akkurat det vi gjør
når vi kjøper en bok. Ved hjelp av et godt design, god typografi og en høy design kvalitet vil bokomslagene selge historien i boken. Det vil si at historien skal fortelles av omslaget.

Design kriterier :

Målet er å tiltrekke unge lesere ved å designe nyere og interessante bokomslag for relanseringen. Målgruppen er alle lesere mellom 15 og 30 år.

  • Eventyrlig design
  • Et design som binder de tre designene sammen
  • Beholde det samme fargepalettet for alle designene
  • Designelemterer som er enkle å tolke
  • Åpenbare referanser til de ulike design epokene
  • Åpenbare referanser til historien

Kubismen

Kubisme er svært forskjellig fra andre kunststiler fordi kunstnerene ser bort i fra dybdeperspektivet og det realistiske synet av ting og figurer. Objektet og bakgrunnen smelter sammen i kvadratiske former. Ting og mennesker ble forenklet og bygget opp av geometriske former. Kubismens kunstnere eksperimenterte med nye vinkler og forskjellige skygge teknikker for å vise motivet fra alle vinkler og tider på samme tid. Kubisme var ideen om konseptuell realisme – å vise virkeligheten i sin sanne form.

Bokomslag inspirert av kubismen
Bokomslaget er bygget opp av mange små og store trekanter

De Stijl

De Stijl (The Style) var et direkte svar på første verdenskrig. Tanken var å gjenopprette harmoni og orden ved å fastsette enkle designregler og å kutte ut alt av unødvendig dekorasjon. Designstilen favoriserte geometriske former, rette linjer og utelukkende bruk av primær farger. Disse enkle reglene for design ble fulgt av veldig mange kunstretninger på den tiden.

Bokomslag inspirert av De Stijl
Bokomslaget har kvadratiske former og et tydelig linjert design

Pop Art

Som en direkte reaksjon på andre verdenskrig utviklet kunstnere en morsom og fargerik eksplosiv kunstform, senere kalt Pop Art. Det var også et svar på Abstrakt ekspresjonisme, som var den ledende kunstformen i USA på den tiden. Mange mener at Pop Art startet i USA, men det startet faktisk i England på 1950-tallet av en gruppe arkitekter og kunstnere. Pop Art, også kalt Populær kunst, var inspirert av masseproduksjon og den forbrukerkulturen som blomstret på den tiden. Underholdningsbransjet som TV og musikk hadde også en stor påvirkning på kunstnerene og designerene på den tiden og resultatet ble fargerike tydelige designs som ble trykket opp i tusenvis og gjort tilgjengelig for alle.

Bokomslag inspirert av Pop Art
Designet har et tegneseriepreg

Jeg har også laget illustrasjoner basert på fire forskjellige kunst- og designepoker. Ta en kikk her.